2004 yılında hayatımıza hızlı bir giriş yapan ve dijital dünyada herkesi “O olmadan önce ne yapıyorduk acaba?” diye düşünmeye sevk eden ve yerine ikame platformların çıkıp dijital dünya platformları arasında rekabetin artmasıyla geleceği tartışılan ama hala daha tahtını kimseye bırakmayan bir mecra #Facebook!
Çıkış noktası çok farklı olsa da ve kuruluş hikayesi kimi yerlerde şehir efsaneleri haline gelse de tüm Dünya’yı bir araya toplayan ilk platformlardan olması ve evrilerek özel bir piyasa oluşmasına katkısından dolayı kurumsal ve bireysel (!) markaların vazgeçemediği bir platform…
Günümüzde markalar için önemli bir pazarlama aracı olan bu platformdaki Haber Kaynağı Sayfası’nda yer almak, artan rekabet koşulları ve uygulamalardaki yenilikler nedeniyle tıpkı Google aramalarında öne çıkmak kadar zor bir hale dönüştü. Bu değişimin doğal bir uzantısı olarak en core hedefimiz olan dönüşümlere ulaşmak da paylaşımlardaki en küçük detayların bile önemini su yüzüne çıkardı.
Peki ne yapmak gerek bu platformlarda etkileşim oranını arttırıp nihai hedefimiz olan yeni ve potansiyel müşteriler elde etmek için?
Dijital dünya jargonuyla content yani “içerik optimizasyonu…”
1. İçerik kelime sayısı:
Bilinenin aksine her zaman kısa içerik paylaşımları, daha fazla etkileşim anlamına gelmiyor. Yapılan araştırmaya göre; 70-79 kelimeden oluşan içeriklerin etkileşim oranı %3.42 iken 80-89 kelimelik paylaşımlarda bu oran 2 katına çıkarak %6.19′a ulaşıyor.
2. Özgün içerik yapısı:
Buram buram reklam kokan içerikler samimi bulunmuyor ve etkileşim almıyor ne yazık ki… Samimi ve doğal olun!
3. İmaj kullanımı:
Araştırma sonuçları gösteriyor ki; bir paylaşımın görsel imajlarla desteklenmesi, like, comment ve share sayıları kullanılarak hesaplanan etkileşim oranını neredeyse 2 kat arttırmakta, daha spesifik bir sonuçla ilgili tezi açıklayacak olursak; yalnızca metinden oluşan paylaşımlar için %1.71 olan etkileşim oranı fotoğraflı paylaşımlarda %2.35′e yükseliyor. İletilerinizi görsel bir imajla zenginleştirmeye özen gösterin.
4. Paylaşım saatleri:
İçerik kapsamı ve yapısı aynı olsa da etkileşim oranını farklılaştıran bir diğer faktör de paylaşım saatleri… Örneğin mesai saatleri içinde yapılan paylaşımların etkileşim oranı %11 daha yüksek durumda.
5. Selfie çılgınlığı:
Ortaya çıkışının üzerinde epey zaman geçse de dijital dünyadaki hakimiyetini hiç kimseye bırakmıyor özçekim! Bugün Facebook’ta en popüler paylaşımlar listesinde zirvede rakibi yok 🙂 Markalar da bu trendin etkileşim oranının yüksekliğini öngörüp şirket çalışanlarınca çekilmiş selfie’lerini sosyal medyaya servis ettiler ve sosyal medya kullanıcılarının sosyal algısında gri alanda yer alan şirketlerinin insanlaşan bir duruş algısıyla yer almasını başardılar.
6. En uygun imaj boyutu:
Her mecranın doğası farklı olduğu gibi görsel boyutları da farklılık gösteriyor. Görselinizde verdiğiniz iletinin alıcıya en yüksek frekansla gidip size o oranda etkileşim oranıyla dönmesini istiyorsanız görsel boyut kurallarına uyun!
7. Link başlıkları:
Paylaşımınızda bir web siteye yönlendirme yapacaksanız link görseli metninize geldikten sonra lütfen ilgili url’yi metninizden kaldırın! Nasıl ki dilbilgisinde gereksiz sözcük kullanımı, bir anlatım bozukluğu nedeni ise “gereksiz url kullanımı” da link içeren küçük resmin olduğu yerde paylaşımınızın anlatımında bozukluk yaratacaktır J
8. Soru mu?
Evet, call to action içeren hedef kitleye yönelik soruların yarattığı interaktif ortamda paylaşımlar, diğer içerik yapılarına göre %23 daha fazla etkileşim alıyor.
9. Hashtag:
Bir hashtag kullanımı, kullanılmayan içerik paylaşımlarına göre ilgili içeriğin etkileşim oranını %60 arttırıyorsa #lütfenkullanınız 🙂
10. Komik mi?
Tabi ki markanıza ve konumuza uygun olmak koşuluyla mizah içeren içerikler işinize yarayacaktır. Bu platformun insanların eğlenmek için kullandıkları bir platform olduğu unutulmamalı!
11.Boşluk doldurtun, boşluğunuz dolmasın 🙂
Her ne kadar çok sık kullanılmasa da kişiler üzerinde yanıtlama dürtüsü oluşturan bu tarz içeriklerin etkileşim oranı yüksek, bizden söylemesi!
Yaşayarak öğrenilen sosyal medya kullanımı kurallarına uyun ama en önemli kuralın SAMİMİ OLMAK olduğunu #unutmayın!
AYCREA TEAM